Garšaugi no jūsu dārza ir vislabākie, ja tos lieto svaigus, taču to vienmēr ir vairāk, nekā varat izmantot vienā sezonā. Šeit ir jāiemācās kaltēt garšaugus.
Žāvēšana gaisā ir ne tikai vienkāršākais un lētākais svaigu garšaugu žāvēšanas veids, bet šis lēnais žāvēšanas process var arī palīdzēt saglabāt garšaugu ēteriskās eļļas, kas palīdz saglabāt to garšu.
Pirms darba sākšanas
Gaisa žāvēšana vislabāk darbojas ar garšaugiem, kuriem nav augsts mitruma saturs, piemēram, lauru lapas, dilles, majorāns, oregano, rozmarīns un timiāns. Lai saglabātu šo garšaugu vislabāko garšu, jums vai nu jāļauj tiem dabiski nožūt, vai arī jāizmanto pārtikas dehidrētājs.
Mikroviļņu krāsns vai cepeškrāsns, kas iestatīta uz zemu temperatūru, var šķist ērta opcija, taču patiesībā tās pagatavo garšaugus līdz pakāpei, samazinot eļļas saturu un garšu. Izmantojiet šīs ierīces tikai kā pēdējo līdzekli.
Ja vēlaties saglabāt garšaugus ar sulīgām lapām vai augstu mitruma saturu, piemēram, baziliku, maurlokus, piparmētras un estragonu, varat mēģināt tos nožāvēt ar dehidrētāju, taču, lai garša saglabātos labāk, apsveriet iespēju tos sasaldēt. Tas ir viegli izdarāms un pat ātrāk nekā žāvēšana.
Kad novākt garšaugus žāvēšanai
Novāciet garšaugus, pirms tie zied, lai iegūtu vispilnīgāko garšu. Ja visu sezonu esat vācis zarus, jūsu augi, iespējams, nekad nesaņems iespēju uzziedēt. Tomēr līdz vasaras beigām pat tie augi, kas vēl nav ziedējuši, sāks nīkuļot, jo laiks atdziest. Šis ir piemērots laiks, lai sāktu novākt un kaltēt savus garšaugus.
Nogrieziet zarus no rīta. Ļaujiet rīta rasai nožūt no lapām, bet novāciet, pirms augi novīst pēcpusdienas saulē. Negrieziet visu augu, ja vien neplānojat to nomainīt. Nekad nevajadzētu nogriezt vairāk par 2/3 vai noņemt vairāk nekā 1/3 auga zaru vienā reizē.
Viegli sakratiet zarus, lai noņemtu visus kukaiņus. Vienmēr ir kādi kukaiņi, un, tā kā stublājus kārtīgi nenomazgāsi, tūlīt atbrīvojies no tik daudziem kaitēkļiem, cik vari.
Pārliecinieties, vai garšaugi ir sausi
Ja esat novācis garšaugus, kamēr augi ir izžuvuši, jums vajadzētu būt iespējai vienkārši nokratīt lieko augsni. Ja nepieciešams, noskalojiet ar vēsu ūdeni un nosusiniet ar papīra dvieļiem. Pakariet vai izklājiet garšaugu zarus, kur tiem būs pietiekami daudz gaisa cirkulācijas, lai tie varētu ātri izžūt. Mitrie augi sapelēs un puvi.
Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!
Tevi noteikti interesēs
- Sestdien Rīgā plānoti vērienīgi satiksmes ierobežojumi: daudzas ielas būs slēgtasby Laura Blūma
- ”Swedbank atgādina iedzīvotājiem svarīgu ziņu par klientu maksājumu nosūtīšanu uz citām bankāmby Sandra Ločmele
- Pētnieki atzīst – Latvijā lāču ir daudz un tie apdzīvo gandrīz visu teritoriju: nosaukti konkrēti novadiby Laura Blūma